Terug naar Nieuws

Trachitol Trophy finale: 2e in het sprintklassement, 4e in de daguitslag!

Gepubliceerd op:
Trachitol Trophy finale: 2e in het sprintklassement, 4e in de daguitslag!

Foto: Hidde Muije / @instaschaats

Deze week rijden we de Trachitol Trophy: vier dagen achter elkaar koers in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Alkmaar. De strijd om het pijlen- en tablettenpak is losgebarsten! In deze blog houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Etappe 4: Finale Alkmaar (100 ronden)

Zondag reisden we af naar Alkmaar voor de grande finale: 100 rondjes! Bij daglicht dit keer, dus we konden elkaar onderweg goed in de ogen kijken ;) Er zouden nog 3 tussensprints zijn, dus nog steeds kans om het tablettenpak te veroveren. Het plan was om vooral in de eerste sprint vol voor de punten te gaan en dan te kijken wat realistisch was en of we zouden omschakelen naar een plan voor de daguitslag. In de eerste sprint was Paulien Verhaar weer net wat rapper, Jessica pakte 4 punten nadat ze door Janet perfect was afgezet. Het plan werd gewijzigd: alert voorin zitten en proberen omstebeurt met de kopgroepen mee te gaan. Er werd hard gereden en veel aangevallen, alle rondjes van de afgelopen dagen zaten bij iedereen goed in de benen. Janet en Anne zaten alert mee in kopgroepen en na een adempauze meldde Jessica zich ook weer voorin. Rond de tweede tussensprint, met rondebord op 51, bevond Jessica zich in een kopgroepje zonder de leidster in het klassement. Hier lagen ineens kansen! Helaas werd dit gaatje alsnog gedicht.

Daarna was het zaak om omstebeurt proberen mee te gaan. Muriël reed een straffe koers, maar moest na ongeveer 55 ronden het strijdtoneel verlaten. Er kwam een breuk in het peloton, zo'n 20 rijdsters lagen op achterstand. Anne, Janet en Jessica zaten aan de goede kant van de streep. Uiteindelijk wist de achtervolgende groep alsnog terug te keren. De aanvallen volgden elkaar op, maar de klassementsleidster Elisa Dul wist alert te reageren. Na nog een laatste tussensprint, waar Jessica nog 2 puntjes meesprokkelde en haar 2e plaats veiligstelde in het sprintklassement, stevende de koers langzaam af op een massasprint. Met nog 5 ronden te gaan deed Anne nog een ultieme poging om weg te komen, Jessica gleed mee en kon wat afstoppen. Maar het peloton had de vaart erin. Het werd een massasprint. Nadat ze al een zeer actieve koers reed, reed Janet een dijk van een finale en knokte zich goed naar voren. Ze kwam op de streep één honderdste tekort voor het podium en werd helaas op een haar na vierde. 

We sloten de vierdaagse af met een 2e plaats in het sprintklassement (Jessica), na daar als ploeg elke sprint voor gestreden te hebben. In het algemeen klassement eindigde Janet als 9e.

Uitslag

Etappe 3: Amsterdam (80 ronden) 

Zaterdag koersten we op de open baan in Amsterdam. Een straf windje, af en toe een bui: recept voor een pittige koers! Muriël moest haar inspanningen aan het begin bekopen en helaas het peloton laten gaan. Janet en Anne wisten Jessica in stelling te brengen voor de eerste tussensprint, Paulien Verhaar was net een centimeter sneller. 4 punten erbij! Na deze sprint ontstond een kopgroepje met drie rijdsters, die een halve baan ruimte kregen. Een vierde rijdster sprong er naartoe. Het peloton liet het gaan, wilde de klassementsleidster Elisa Dul aan het werk zetten. Maar zij vond het ook wel best. Uiteindelijk sloten drie rijdsters aan met een ronde voorsprong. Hierna volgde nog een tussensprint, weer wisten de meiden Jessica goed te vinden en naar voren te brengen. Ze pakte 3 punten. In de pelotonsprint vocht Janet zich naar een 11e plaats. 

Etappe 2: Den Haag (70 ronden) 

Vrijdag reden we koers in een lege Uithof in Den Haag. Met op het menu: 70 ronden en twee tussensprints! Het plan was om Jessica te helpen om punten te sprokkelen voor het tablettenpak. Met de bel op 51 ronden wist Anne Jessica te vinden en reed haar met een scherpe versnelling naar voren van het peloton. Jessica ging hem op 500 meter aan en pakte uiteindelijk 3 punten.

Daarna waren er verschillende uitlooppogingen. Anne leek wel uit drie rijdsters tegelijk te bestaan deze koers, non stop zat ze weer mee in de aanval of was ze aan het ondersteunen in de sprint! Ook Muriël zat netjes voorin. Met het rondebord op 31 werd er weer gebeld voor de volgende tussensprint, dit keer kwam Janet naar voren om de sprint aan te trekken. Ze versnelde hem hard door en gaf hem aan Jessica af in de laatste bocht, die de volle 5 punten pakte. Daarna waren er nog verschillende uitlooppogingen, maar niets bleef echt weg. Met nog 6 ronden te gaan reden Jessica en Anne nog een keer naar voren om Anne te lanceren voor een laatste aanval. Uiteindelijk draaide het toch op een massasprint uit, waar het tempo laag lag en er veel werd geduwd en getrokken. Janet probeerde in de jungle een goede positie te pakken. Uiteindelijk sprintte ze naar een 17e plaats. 

In de strijd om het sprintpak staat Jessica nu één punt achter op koploopster Paulien Verhaar met 15 punten. Vanavond nieuwe ronden, nieuwe kansen in Amsterdam! 

Etappe 1: Utrecht (60 ronden) 

Donderdag barstte de strijd los in Utrecht met een relatief korte wedstrijd. Tussendoor vielen er punten te verdienen voor het sprintpak. Na een afwachtende start reed Anne zich meteen in een kansrijke kopgroep met zes andere rijdsters. Ze kregen honderd meter van het peloton, waar Muriël, Janet en Jessica actief voorin zaten. Met de eerste tussensprint in het vooruitzicht werd het gat naar de kopgroep helaas dichtgereden. Jessica en Janet zaten nog goed voorin en konden meteen meedoen voor de punten, waarin Jessica 4 punten pakte en Janet 1. Daarna kwam alles weer bij elkaar. Er was geen enkel groepje dat echt de ruimte kreeg en met het rondebord op 21 werd opnieuw gebeld voor een tussensprint. Jessica zat attent voorin en sprokkelde zo weer 3 puntjes mee.

Met de finale in zicht was het opnieuw Anne die de aanval koos. Ze koos een mooi moment, toen het peloton even overeind stond, en kreeg meteen 50 meter. Achter haar stoorden Janet en Jessica vooraan het peloton en het gat groeide naar zo'n 100 meter. Zou ze voor een stunt kunnen zorgen? Anne bleef solo meerdere ronden weg, maar werd uiteindelijk toch teruggereden door het gretige peloton. Het leek daarmee uit te draaien op een massasprint, met nog 9 ronden op het bord. Jessica koos toch nog één keer de aanval en kreeg een paar strijdlustige rijdsters met haar mee. Ze kregen een gaatje van 50 meter, maar werden met nog 5 ronden te gaan toch teruggepakt.

Toen werd het tijd voor Janet om te shinen. Ze wist zich perfect te positioneren voor de massasprint en ging als derde de laatste bocht in. Helaas ging haar kans op een podiumplek in rook op toen ze in aanvaring kwam met de rijdster voor haar en ze allebei onderuit gingen in de laatste bocht. Daarachter reed Muriël heel netjes haar eerste marathon uit, nadat ze de hele wedstrijd goed naar voren schoof.

We kijken terug op een wedstrijd waarin we lekker aanvallend hebben gereden en ons goed hebben laten zien. Jessica staat gedeeld eerste in het tussenklassement om het sprintpak (het tablettenpak). Vanavond nieuwe ronde, nieuwe kansen in Den Haag! Ook de beloften rijden dan hun eerste wedstrijd. Volg het via schaatsen.nl/live! 

Uitslag

 

Bekijk ook

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

Zaterdag 11 maart reden de beloften- en topdivisierijdsters hun laatste wedstrijd van het seizoen in Leeuwarden. En voor Jade, Janet, Jessica en Sandra ook de laatste in OCRE-Haak kleuren. Ze stoppen …
 
Strijden in het Zweedse Luleå

Strijden in het Zweedse LuleƄ

Afgelopen week gingen de topdivisierijdsters en Muriël van start op het zee-ijs van Luleå, voor de laatste natuurijswedstrijden van het seizoen. 80, 40 en 100 kilometer stonden er op het me…
 
Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Zaterdag reden we de laatste wedstrijd voor het Zweden avontuur. In het hoge noorden werd het een sloopkoers met hoog tempo. Ook belofterijdster Muriël mocht meedoen.