Terug naar Nieuws

Strijden in het Zweedse LuleƄ

Gepubliceerd op:
Strijden in het Zweedse Luleå

Afgelopen week gingen de topdivisierijdsters en Muriël van start op het zee-ijs van Luleå, voor de laatste natuurijswedstrijden van het seizoen. 80, 40 en 100 kilometer stonden er op het menu. Hoe brachten de schaatsers het ervan af? 

Grand Prix Finale: Sea Ice Classic - 100 kilometer

Zondag stonden we weer met 5 vrouw sterk aan de start. Meteen vanaf het begin lag het tempo hoog en werd er hard gewerkt om een kopgroepje weg te laten rijden. Janet en Sandra zaten meteen scherp voorin en pakten de kopgroepen mee. Muriël kon het tempo in het peloton goed volgen. Onderweg hielpen we elkaar met eten en drinken. Jade demarreerde van achteruit in een mooie versnelling en wist een goed gat te slaan met het peloton. Het kopgroepje dat daaromheen vormde redde het niet. Helaas moest zij niet gauw daarna de strijd staken door een aanhoudende rugblessure die weer de kop opstak en waardoor ze niet meer verder kon schaatsen. Enorm balen. Ondertussen meldde Jessica zich ook voorin en sprongen de rijdsters omstebeurt mee met kopgroepen. Muriël en Janet konden na een val niet meer terugkeren in het peloton. In een achtervolgende groep zette Muriël haar koers voort en eindigde ze uiteindelijk op een mooie 29e plaats, nadat ze het sprintje van de achtervolgende groep wist te winnen. Een sterke week! Janet moest helaas uitstappen. Met nog 3 ronden te gaan begon de wind straffer te waaien en werd het een slijtageslag. Sandra en Jessica wisselden elkaar goed af en misten geen enkele kopgroep. Uiteindelijk was de slag geslagen en zat Sandra in de kopgroep van 10. Ze sprintte naar een mooie 5e plaats. Jessica werd in de tweede groep 18e. 

Grand Prix 5 - 40 kilometer

De korte wedstrijd staat altijd garant voor vuurwerk: een hoog tempo en veel afvallers. Dat was dit keer, mede dankzij de wind, niet anders. Met wind mee werden snelheden dik boven de 40 kilometer per uur gehaald en was het zaak om goed erbij te zitten. Helaas werden valpartijen Sandra en Jessica fataal. Ook Muriël kwam door een valpartij op achterstand. Jade was niet gestart door een elleboogblessure van de wedstrijd ervoor, waarvoor ze foto's liet maken in het ziekenhuis. Gelukkig bleek er niets gebroken te zijn. Janet was de enige die de strijd voortzette voorin de wedstrijd. Vier rijdsters ontsnapten en gingen strijden om de ereplaatsen. In het sterk uitgedunde peloton daarachter sprintte Janet naar een 18e plaats. Muriël reed door en finishte op een 27e plaats. 

Grand Prix 4 - 80 kilometer

Meteen vanaf de start reden er twee rijdsters van BDM-BTZ en team Van Ramshorst weg. Ze werden 2 minuten gegund door het peloton en reden rondenlang op kop. Daarachter moest de achtervolging ingezet worden door de teams die de slag hadden gemist, waaronder wij. Dat gebeurde niet. Uiteindelijk reden Jade en Jessica het gat naar de koploopsters dicht. Met nog een paar ronden te gaan lag het spel weer helemaal open. Diep in de finale - in de allerlaatste ronde - viel Jessica aan en kreeg 5 rijdsters met zich mee. Een veelbelovende situatie. Helaas viel Jessica 3 kilometer voor de finish en kon ze niet meer terugkomen bij de koploopsters. In de sprint van het peloton daarachter reden Jade en Janet naar een 16e en 18e plaats. Muriël, Sandra en Jessica eindigden daarachter respectievelijk als 24e, 25e en 32e.

Uitslagen

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

Zaterdag 11 maart reden de beloften- en topdivisierijdsters hun laatste wedstrijd van het seizoen in Leeuwarden. En voor Jade, Janet, Jessica en Sandra ook de laatste in OCRE-Haak kleuren. Ze stoppen …
 
Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Janet 18e na sloopkoers in Groningen

Zaterdag reden we de laatste wedstrijd voor het Zweden avontuur. In het hoge noorden werd het een sloopkoers met hoog tempo. Ook belofterijdster Muriël mocht meedoen.