Terug naar Nieuws

Na 602 dagen weer koers: de kop is eraf!

Gepubliceerd op:
Na 602 dagen weer koers: de kop is eraf!

Foto: Chris Zuiderduin

Na 602 dagen reden we zaterdag in Amsterdam zoals vanouds de eerste marathon van het seizoen. In een slopende wedstrijd reden Janet en Anne naar een 13e en 24e plaats.

We moesten lang geduld hebben voordat we weer konden koersen. En dat was te merken. Meteen vanaf het startschot werd de beuk erin gegooid. Jessica sprong meteen mee met de eerste aanval van de dag. Al gauw daarna volgde een explosieve aanval van team Zaanlander, drie rijdsters reden weg uit het peloton en kregen een aardig gat. Het peloton moest in de achtervolging op jacht op de koplopers. Aan de achterkant stond de deur wagenwijd open. Voorin reden Janet, Anne en Jessica mee om het gat te dichten. Voor Muriël was haar allereerste marathon meteen een vuurdoop: het peloton reed continu op een lint en het viel geen moment stil. Ze kwam achterin het peloton terecht waar ze na het dichtrijden van een paar gaatjes het peloton met een klein groepje moest laten gaan. Ook Jessica kwam in de problemen, ze moest een eerdere sprong richting de kopgroep bekopen en de koers achteraan verlaten. 

Ondertussen was het Irene Schouten die naar de kopgroep toe was gesprongen. Uiteindelijk reed ze rondenlang alleen vooruit. Het uitgedunde peloton rekende haar na zo'n 15 rondjes weer in. Anne en Janet waren de hele koers scherp en attent voorin te vinden. Het spel begon opnieuw en er waren verschillende vluchtpogingen waarin Anne en Janet elkaar goed afwisselden. Er werd een beslissend kopgroepje gevormd van zo'n 10 rijdsters, waar Janet naartoe sprong. Helaas kon ze de kopgroep net niet volgen toen een rijdster voor haar een gaatje liet. 

In de eindsprint voor het peloton wisten Anne en Janet elkaar te vinden. Anne trok fel de sprint aan voor Janet, waardoor zij uiteindelijk maar één rijdster voor zich hoefde te laten. Janet reed naar een 13e plek, Anne werd 24e. Het was voor het publiek een prachtige koers, er werd hard gestreden en de sterksten bleven over. Er zijn zeker punten die beter kunnen en die we meenemen naar volgende week, als de marathon in Enschede wordt verreden. 

Beloften

We mochten weer! Op het altijd drukbezochte en sfeervolle Amsterdam trapte wij, als beloften dames, het seizoen 2021/2022 af! 63 dames stonden er aan de start, voor een ouderwets potje van 60 ronden marathonschaatsen. Waaronder Kimberly en ik (Lynn). Anneke had dit weekend nog wielerwedstrijden en stapt later in het seizoen in. De wedstrijd begon wat chaotisch, iedereen probeerde weer haar plekje te bemachtigen in het peloton en iedereen wilde natuurlijk vooraan rijden, dat zorgde voor het nodige duw- en trekwerk in de groep. Gedurende de wedstrijd werden er door een aantal rijdsters aanvallen geplaatst, maar zonder het gewenste succes, het leek een massasprint te worden. Maar toch kwam er op het laatst een groepje weg die de sprint aantrokken. Het was een geslaagde wedstrijd waar weer de nodige leerpunten uit gehaald kunnen worden! Op naar de volgende over twee weken in Heerenveen.

Uitslagen

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

De laatste keer in Leeuwarden, door Janet Beers

Zaterdag 11 maart reden de beloften- en topdivisierijdsters hun laatste wedstrijd van het seizoen in Leeuwarden. En voor Jade, Janet, Jessica en Sandra ook de laatste in OCRE-Haak kleuren. Ze stoppen …
 
Strijden in het Zweedse Luleå

Strijden in het Zweedse LuleƄ

Afgelopen week gingen de topdivisierijdsters en Muriël van start op het zee-ijs van Luleå, voor de laatste natuurijswedstrijden van het seizoen. 80, 40 en 100 kilometer stonden er op het me…